Projects

logo

Architecture:
Studio Arkive
Interiors:
Studio Arkive
Landscape:
Dangar Barin Smith
Scope:
Major renovation
Architecture:
Studio Arkive
Interiors:
Studio Arkive
Landscape:
Dangar Barin Smith
Scope:
Major renovation

Crown Street Terrace

The task, as with many of Sydney’s Victorian terraced houses, was to bring natural light and ventilation into a compact site with a shallow depth of plan. Working with Studio Arkive on this heritage-listed Italianate terrace, RPB worked through a series of alterations to restore the house (which had been split into two apartments) back to a single, well-resolved family residence. At the lower-ground floor, a rabbit warren of non-original additions were removed, defining a new living space lined in handmade bricks flooded with light from a linear skylight above. A singular Japanese Maple tree defines the rear courtyard beyond, framed by bagged brickwork assembled from bricks salvaged during construction. 

A new timber stair reconnects the lower-ground floor to the ground floor above, while on the ground floor the front sitting and dining rooms are restored and the existing rear room opened up to form the family kitchen.

Throughout the 4 levels, detailing and materiality define a subtle contrast between old and new. A fine steel balustrade sits adjacent to the existing ornate timber handrail, while a new skylight provides an aperture to the roof chimneys above. New organic brickwork references the surrounding context, landscape elements soften the front and rear facades, and interior finishes of light hardwood timber flooring, linen and natural white walls keep the material palette a simple backdrop for the client’s art, furniture and objects.

Index

Prev project / Next project
/